u4ilishte
 

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/souvarna/public_html/re/templates/yoo_subway/layouts/com_content/article/default.php on line 13

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/souvarna/public_html/re/libraries/cms/application/site.php on line 266

Славата на тези дни не заглъхва 2008 г.

На 20 – 21. 02.2008 г. 17 ученици от СОУПЧЕ "А.С.Пушкин" се включиха с научен доклад и мултимедийна презентация в двудневна международна руско-българска конференция "Славата на тези дни не заглъхва", посветена на 130-годишнината от Руско-турската освободителна война.
Гимназистите са разработили темата с подкрепата на преподавателката си по история Мария Гетова.
В дискусиите участваха 65 студенти, млади историци, средношколци от Русия и от България. Те изнесоха 14 доклада със свои разработки за събитията по време на войната, демонстрирани бяха и две мултимедийни презентации.
Форумът е продължение на Международната конференция, посветена на 130 годишнината от победата на Русия в Руско-турската война от 1877-78 г. и освобождението на България и други балкански народи от османското иго, проведена в края на 2007 г. в Москва.
Тогава бе подписан меморандум за сътрудничество, каза пред журналисти проф. д-р Велико Иванов, директор на Института за стимулиране на икономиката. Присъстваха и проф. З. Захариев, председател на «Обществото за дружба с народите от ОНД и Русия», проф. Гарабедян от Института по Балканистика, проф. В. Иванов и С. Гоголев.
Срещата в хотел "Рица" в курорта Св.Константин и Елена се провежда със съдействието на Департамента по младежки дейности и семейна политика в Москва, Генералното консулство на РФ във Варна и Община Варна.

Л. Станева  

Тест онлайн