u4ilishte
 

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/souvarna/public_html/re/templates/yoo_subway/layouts/com_content/article/default.php on line 13

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/souvarna/public_html/re/libraries/cms/application/site.php on line 266

В "Московия" през 2005 година

moskovia 2005На 50 км от Москва, в приказно красива гора, се намира детския лагер "Московия". Вече трета година, от 6 до 28 юли, там се провежда международна лятна школа по руски език. И през тази година в международния детски лагер се срещнаха деца и преподаватели от 25 страни от Европа и Азия.

Любовта към руския език и култура и возможността да общуват помежду си на руски език обедини всички.

За Севда и Миглена от Плевен, за Драгослава от Варна, Вяра от София, Славена от Пловдив, Елисавета от Стара Загора, за Христо от Перник, Христо от Габрово, Георги от Бургас, както и за техните преподаватели Евгения Арнаудова и Златина Маринова, дните, проведени в лагер "Московия", ще останат незабравими.

Всички дълго ще разказват, колко интересно им е било да учат руски език под ръководството на опитни московски преподаватели, за концертите и спектаклите, в които всеки можа да блесне със своите художествени актьорски и певчески таланти. Ученикът Христо Илиев от Габрово беше гордостта на българската група. Той зае първо място в конкурса за актьорско майсторство и стана любимец на своя отряд. Групата български ученици отлично се представи на големия концерт за Деня на националните култури. Всички излязоха на сцената в носии, изпълниха българския танц "Ръченица" и изпяха народна песен.

Невероятно интересни събития за ученици и преподаватели се оказаха екскурзиите по Москва. Учениците за пръв път в живота си видяха Кремъл, Червения площад, Третяковската галерия, Музея на Пушкин, Музея за изобразителни изкуства “Ал. С. Пушкин”, киностудията "Мосфилм"...

Преподавателите прослушаха курс лекции за съвременната методика на преподаване на руски език, и получихаи удостоверения за повишаване на квалификацията.

От голямо значение беше общуването с носителите на езика и дружеските отношения с преподавателите по руски език от други страни, които се установиха по време на престоя в "Московия".

Златина Маринова  

Тест онлайн