u4ilishte
 

Училището, безспорно, ни дава много знания и умения, но най-главното - любов. Именно такава любов към руския език ми даде то. Да говориш на руски е отговорност, опиянение, приказка. Желанието да намеря баланс между тези три понятия ме подтикна да участвам в различни конкурси и фестивали. Уверена съм, че трудът, търпението и постоянството са ключът към този баланс.

Казват, че е трудно да се сравнят България и Русия - двe държави, две култури, два различни свята. Но за мен това е така само на пръв поглед. Всъщност ние имаме много общо: славянски корени, азбука, религия, богата история, общи културни традиции, много събития, които тясно са обвързали и обединили българския и руския народ. Трудно може да се намери аналог на историческите връзки и отношенията между нашите народи. Ето защо от исключителна важност, според мен, е запазването на доверието, взаимното разбирателство и привързаността. И това трябва да стане дело на младите хора от нашите страни.

А главното – заедно ние можем много повече. Аз съм готова! Ние сме готови! А вие?

Дорина Георгиева, ученичка в клас с разширено изучаване на френски език  

Презентативен модул 2009г.

По инициатива на преподавателя от VІІІ СОУПЧЕ „А. С. Пушкин” Св. Господинова и ст. експерт по чуждоезиково обучение в РИО - Варна Г. Петрова на територията на у-ще „ Г. Милев” бе проведен презентативен модул за преподавателите от Североизточна България на форуми, свързани с изучаването на руски език.

По време на модула бяха представени самите форуми, важни презентации, лекции и публикации от тях.

Бяха включени следните прояви:

  • Семинар на училищата-бази за Североизточна България „Обич към Русия искуството ни вдъхва” - Варна
  • Международен форум „Руският език – традиция и бъдеще” –Кърджали
  • Лятна квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд” – Варна
  • Международен форум „Обучението по руски език в продължение на цял живот. Непрекъснато единство на всички етапи на обучение по руски език – детска градина-училище-университет” – Русе

В модула взеха участие като презентиращи от у-ще „А.С.Пушкин” преподавателите Т. Гълъбова, О. Станева, Л. Станева, а от у-ще „Г. Милев” – Р. Калдерон и Р. Тодорова. Доклад на тема „Изкуството в обучението по руски език въз основа на европейската езикова рамка ” изнесе ст. експерт Г. Петрова.

Работата на форума бе оценена от слушателите като ползотворна и интересна.

Л. Станева

Програма на презентативния модул 

Езиков стаж - Санкт Петербург - 2013г.

Руският център на Общински културен институт «Столична библиотека» организира от 8 до 18 юни 2013 година ЕЗИКОВ СТАЖ В САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, който се проведе в Института по руски език и култура при Санкт-Петербургския държавен университет.

Ръководители на групата: Стоянка Почеканска – главен експерт по руски език в МОМН и Мариета Георгиева – ръководител на Руския център на Общински културен институт «Столична библиотека». 1

Програмата на стажа включваше обучение по руски език (20 учебни часа) по нивата на Общата европейска езикова рамка (А1, А2, В1, В2, С1, С2); запознаване със забележителностите на Санкт-Петербург: Ермитаж, Дворцов площад, градовете Пушкин и Петергоф и други; сертификат за преминат курс на обучение.

От 8 СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин“ в езиковия стаж взеха участие директорът на училището г-н Св. Илиев и старши учителят по руски език Л. Станева.  

Международния Пушкински форум 2011г.

Ученичката Радина Руменова от 12 г клас от VІІІ СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” взе участие в конкурса „Пушкин в България”, където стана лауреат на национално ниво и бе излъчена за награждаване и участие в Международния Пушкински форум в гр. Москва през м. октомври 2011 г.

Венелина Дянкова  

Международeн Пушкински форум 2009г.

През м. октомври 2009 г. ученичката Боряна Монева от 9 а клас и преподавателят по руски език Венелина Дянкова от VІІІ СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” участваха в Международния Пушкински форум в гр. Москва.

В този традиционен форум вземат участие представители на училища, носещи името на великия поет.

Тази година форумът бе посветен на 210 –та годишнина от рождението на А. С Пушкин. За участниците бяха много интересни и полезни срещите с ученици и учители от две московски училища, концертите и викторините, в които участва и Боряна, посещенията в Пушкиновия музей и в имението на бабата на Пушкин в с. Захарово.

Пушкинският форум бе предшестван от конкурс за най-добра рисунка, стихотворение или презентация, посветени на великия руски поет, на тема „Мой Пушкин”. Най- актин(вно в тази инициатива взеха участие учениците от 2 клас, с ръководител Татяна Гълъбова, като 7 от тях получиха грамоти за своите работи, които бяха поместени на сайта на форума. В конкурса участваха с презентации и Боряна Монева от 9 а клас и Петранка Гелова от 11 г клас.

Венелина Дянкова  

В "Московия" през 2005 година

moskovia 2005На 50 км от Москва, в приказно красива гора, се намира детския лагер "Московия". Вече трета година, от 6 до 28 юли, там се провежда международна лятна школа по руски език. И през тази година в международния детски лагер се срещнаха деца и преподаватели от 25 страни от Европа и Азия.

Любовта към руския език и култура и возможността да общуват помежду си на руски език обедини всички.

За Севда и Миглена от Плевен, за Драгослава от Варна, Вяра от София, Славена от Пловдив, Елисавета от Стара Загора, за Христо от Перник, Христо от Габрово, Георги от Бургас, както и за техните преподаватели Евгения Арнаудова и Златина Маринова, дните, проведени в лагер "Московия", ще останат незабравими.

Тест онлайн