• info-400031@edu.mon.bg
  •  +359 52 60 96 96


 

Search HP

На 11.11.2022 г. в Актовата зала на училището се проведе Урок по родолюбие, изнесен от Искрен Красимиров - български режисьор, оператор, актьор и писател, основател на проекта "Незабравимата България".
Той е автор на над 20 документални филма, а тази година на пазара излезе и неговата дебютна книга "Да убиеш Ботев: мистерии, спомени, лъжи".

Урокът се проведе в два учебни часа. Първият час беше за учениците от 3-ти и 4-ти клас, вторият – за учениците от 5-ти и 6-ти клас. По нестандартен начин нашият специален гост поднесе изключително интересна информация и обогати знанията на децата по българска история. Урокът – спектакъл започна с думи за епохата на Възраждането и делото на Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, припомняйки ни значението на История славянобългарска за възкръсването на българския дух.


Искрен Красимиров застана пред учениците, за да разкрие своята истина за великите българи Васил Левски и Христо Ботев. Учениците имаха възможността да се запознаят с дейността на Левски и неговата отдаденост в разкриването на революционни комитети в цялата страна. Чуха отново безсмъртните думи: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си!“
Учениците научиха и за силният дух, смелостта и подвига на Райна Княгиня, която е била само на 20 години, когато е ушила знамето на Априлското въстание, извезала го е собственоръчно с и до днес смразяващи сърцата ни думи „Свобода или смърт“ и възседнала кон, го е развяла редом до Георги Бенковски.
Под звуците на „Тих бял Дунав“ учениците видяха кадри от филма на Искрен Красимиров, които разкриха какво се е случило на кораба „Радецки“ – „Тук се слуша мойта воля! Аз съм капитан!“ Филмът разкри виждането на автора за смъртта на Ботев.

По време на урока учениците взеха активно участие – по-смелите влязоха в ролята на Левски, Ботев, Райна Княгиня. Всички имаха възможността с гордост да извикат „Да живее България!“ и високо да вдигнат българския флаг! „Левски и Ботев са безсмъртни, те са живи! Те живеят в сърцата на всеки българин и винаги ще бъдат там, за да ни дават сили!“

С тези думи завърши Урокът по родолюбие!

Благодарим на Училищното настоятелство за инициативата и организацията!

 

 
Адрес:  ул. Проф. Н. Державин 12 
Град/с.: Варна 9000 
Район: Одесос
Област: Варна
 
Телефонни номера: 052/ 60 96 96, 60 93 35
Факс: 052/ 60 96 96 
е-поща: info-400031@edu.mon.bg

 

Сайтът е изработен от учениците Кристиян Страхилов и Йорданка Димитрова от Випуск 2019.
Средно Училище с Езиково Обучение "Ал. С. Пушкин" гр. Варна © 2022
Go to top